неделя, 1 февруари 2009 г.

Отрезвеният блогър

Първо да е ясно, че не става дума за Атила. Второ мисля да не съв бил нетрезвен.

Та наскоро преглеждах българските политически блогове и да кажем, че бях впечатлен - голяма част от блогърите са единодушни, всичките са недоволни и всичките са недоволни от едни и същи неща. Най-общо от това което се случва около нас, статуквото и т.н. Нали и аз съм така, спретнах си и аз едно блогче.

Рекох си - добре, тия хора мислят по проблемите, имат си позиция. Браво!

По друга една линия участвам в организацията на дискусия. "Да върнем държавата на гражданите". Цел - да се обсъди какво и как трябва да се промени за да заприличаме поне малко на нормална държава с гражданско общество.

Дотук добре - имаме сериозен проблем, имаме и хора които видимо се интересуват от различните проявления на проблема. 1+1. Значи, беше умозрението, авторите и читателите на политически блогове наистина са хора с които трябва да се обсъдят тези неща. Събрах де що техни мейли намерих в нета и им пуснах по една покана.

Резултатът - един "коуега" откровенно се възмути, че някои се опитва да търси изход от батака чрез неговия умствен труд, и то без да му плати. Друг един се прежали дойде и участва активно в дискусията.
От останалите, ни вест ни, ни кост, нито дори блогпост. А не е като да съм видял в блогсферата добре систематизирани предложения за промени, че човек да каже "изписали са каквото мислят и няма да родят нищо ново в дискусия."

Значи българския блогър е много зает. Или не желае да търси системно решение на проблемите, които ежедневно го вбесяват дотолкова че да пише страници. Ако има кой да се занимава - господ здраве да му дава. Или ако няма кой да се занимава - още по-добре. Батака ще продъжава да е пълен, а ние по-често ще можем да се отдаваме на любимия спорт - нихилизма.

Все пак нещата се менят, снега се топи, ски сезона свършва, поне през февруари остават 3 дискусии от тази серия и предполагам още ред други дискусионни серии за които не знам. Мислещите хора у нас може и да са малко, но е крайно време да потърсим някакъв консенсус и да почнем да се измъкваме от блатото държавата-кон с нас върху него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар