сряда, 13 май 2009 г.

мижи да те лажем

Днес лопнаха кепенците и ЦИКЕП (Централна избирателна комисия за а избиране на членове на Европейския парламент от Република България) допусна за участие в Евроизборите и последните подали документи. Сред тях са и Зелените, което струваше големи физически и всякакви усилия на голяма група активиси, които на доброволен принцип събирахме подписите на улицата. Дотук добре.

От публикуваните решения на ЦИКЕП произхожда следният списък


Партия Брой внесени подписи
Зелените 20106
ДПС 20520
Социалдемократи 21053
Защита 21350
Либертас 21361 отказана регистрация заради невнесени 100000 лв.
"СДС" на Юруков 22997 с отнета от съда регистрация
АТАКА 25400
БНД 34223
НАПРЕД 34750
ГЕРБ 37827
РЗС 41668
НДСВ 42533
Синята коалиция 42941
Лидер 45609
Коалиция за България 77539


Видно е, че Зелените са регистрини с най-малкия брой подписи от всички партии и коалиции. В което нямаше да има нищо лошо...

Само дето по мои наблюдения (ограничени до централните части на София) реалните усилия за набиране на подписи от страна на Зелените многкратно надвишаваха тези на малкото останали партии, които показаха някакви признаци за събиране. И интереса към подписките на Зелените също беше по-голям поради популярността на една от важните ни цели - опазване на природните паркове у нас.
Други формации, които се видя да събират подписи, за около една десета от времето, в което Зелените събирахме бяха Синята коалиция, ГЕРБ и РЗС.


Възниква въпросът откъде останалите бройки? Кой, къде и кога ги е събирал? Общо към половин милион "подписа с право на глас". Тъй като явно не е било по централните квартали на София за мен най-вероятният отговор е - едни хора са преписвали от едни списъци. Не, че не можеха иначе, но така ще да е било по-удобно.

В резултат преоткриваме за какво са условията в закона за задължителните парични вноски и подписи в подкрепа на регистрацията: за да могат да се регистрират предимно партийте с достъп до големите списъци. Големи списъци имат най-вече мегафирмите и държавните регистри. Броят подписи предадени от партиите може да се приеме за количествен индикатор за такъв достъп (изключение правят ДПС, които са се самоограничили).

И смисълът от тази ограничителна мярка е само един - да се отреже достъпът до изборите на всякакви инициативи, неподплатени от големи списъци на най-вероятно нищонеподозиращи души. Нека ги наречем граждански инициативи.

Е, Зелените успяхме да нарушим тази зависимост. Sorry!

Няма коментари:

Публикуване на коментар