четвъртък, 16 април 2009 г.

Бунище след избори

При вчерашното (пред)последно гласуване на закона за парламентарни избори се въведоха няколко "корекцийки" без каквато и да е обосновка. Според корекциите, всяка партия за да се регистрира за изборите трябва да внесе депозит от 50 000 лв. Т.е. партиите ползващи държавна субсидия са априори фаворити за регистрация. За бис всяка партия вместо изискуемите досега 5000 подписа трябва да внесе 20000 подписа. Срещу тези промени се чуха много добре обосновани изказвания. Следното е част от изказване на независимия Минчо Христов:

"Вие постоянно повтаряте от тази трибуна, говоря за мнозинството главно, че ние се стремим към нормите на Европейския съюз. Погледнете какви са тези норми в Европейския съюз. Вижте как решават тези въпроси утвърдените демокрации, страните – членки на Европейския съюз. Защо не погледнете тези факти? Там в много страни няма никакъв ценз, в някои страни има ценз, говоря за имуществен ценз, който е в рамките на неколкостотин евро – 1000, 2000 евро. Това е. Нека приемем най-високата ставка в Европейския съюз, която аз ви предлагам.

Колеги, затова ви казвам, че трябва да се срамувате от тези трикове, които в момента правите. Вие няма да измамите българските избиратели, защото те са ви видели колко струвате. Говоря и за вас, управляващите, говоря и за голяма част от опозицията, не всички, разбира се. Видели са ви колко струвате и сега с тези трикове, които не ви правят чест, ще настроите допълнително хората срещу себе си. Казвам ви го съвсем, съвсем добронамерено.

Що се отнася до въпроса за тази така наречена партийна субсидия, която получават политическите партии, които са в парламента, искам още веднъж да го кажа ясно, нека хората да го чуят – за всеки избран депутат всяка партия получава по 15 хил. лв. на месец. Да, с тези огромни средства вие можете да се явите на изборите . И с 200 хил. лв., и с 300 хил. лв. депозит, това не е проблем за вас. Това е проблем за хората, които искат в момента да ви заместят, да ви изместят, да ви пратят на политическото бунище – там, където ви е мястото."

Гоце върна закона за прегласуване, заради други му части. Така че сега е времето за натиск за промяна и на тези текстове. След което идва времето за мобилизация и извозването на боклука от българската политическа сцена до бунището.

Няма коментари:

Публикуване на коментар